Determination of The Effect of Salicylic Acid Application on Salinity Stress at Germination Stage of Bread Wheat
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2022Author
Yılmaz, MelikşahKızılgeçi, Ferhat
Tazebay Asan, Nihan
Asan, Ufuk
İqbal, Asif
İqbal, Muhammad Aamir
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessMetadata
Show full item recordCitation
YILMAZ M, KIZILGEÇİ F, ASAN N, ASAN U, Iqbal D, Iqbal M (2022). Determination of The Effect of Salicylic Acid Application on Salinity Stress at Germination Stage of Bread Wheat. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 32(2), 223 - 236. 10.29133/yyutbd.1073555Abstract
Under changing climate, abiotic stresses especially salinity have posed
serious threats to modern crop production systems of staple crops and chemopriming with salicylic acid offers a promising remedy. The present study aimed at
ameliorating the adverse effects of salt stress through optimization of salicylic
acid (SA) for two bread wheat genotypes (DZ17-1 and Empire Plus). The trial
was comprised of chemo-priming with different SA levels including 0, 0.5, and 1
mM applied to the seeds of bread wheat genotypes exposed to different salinity
levels (0, 50, 100, 150, 200 mM NaCl). The response variables included
germination indices, roots length, and weight along with seedling traits. The
results revealed that increasing the level of salinity had a negative effect on both
genotypes of wheat and all traits studied. The DZ17-7 genotype was found to be
more tolerant to salt stress. Among SA concentrations, 1 mM imparted a
significant influence on germination, root traits, and seedling parameters.
Although SA showed positive effects in salt stress conditions in the study, further
studies are needed to clarify the role of SA in providing stress tolerance of plants. Değişen iklim koşulları altında, abiyotik stresler, özellikle tuzluluk, temel
ürünlerin üretiminde ciddi tehditler oluşturmakta ve salisilik asit bu etkilerin
azaltılmasında umut verici bir çözüm sunmaktadır. Bu çalışma, iki ekmeklik
buğday genotipine (DZ17-1 ve Empire Plus) salisilik asit (SA) uygulamasının tuz stresinin olumsuz etkilerini iyileştirmesi amaçlamıştır. Araştırmada, farklı
tuzluluk seviyelerine (0, 50, 100, 150, 200 mM NaCl) maruz bırakılan ekmeklik
buğday genotiplerinin tohumlarına 0, 0.5 ve 1 mM salisilik asit uygulanmıştır.
Çalışmada çimlenme indeksleri, kök ve fide özellikleri incelenmiştir. Araştırma
sonuçlarına göre, artan tuzluluk seviyesinin hem buğday genotiplerini hem de
incelenen tüm özellikleri olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur. DZ17-7
genotipinin tuz stresine daha toleranslı olduğu bulunmuştur. SA konsantrasyonları
arasında 1 mM, çimlenme, kök özellikleri ve fide parametreleri üzerinde önemli
bir etki sağlamıştır. SA, çalışmada tuz stresi koşullarında olumlu etkiler gösterse
de bitkilerin stres toleransını sağlamada SA'nın rolünü netleştirmek için daha fazla
çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.