Kuraklık Stresinde Gümüş (Ag) Nanopartiküllerinin Domateste Kalitesi Üzerine Etkileri
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2021Access
info:eu-repo/semantics/openAccessMetadata
Show full item recordCitation
Akhoundnejad, Y. (2021). Kuraklık Stresinde Gümüş (Ag) Nanopartiküllerinin Domateste Kalitesi Üzerine Etkileri . Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi , 1 (2) , 1-13 .Abstract
İklim değişikliği gelecekte Dünya ve ülkemiz için ciddi bir problemdir. Artan Dünya nüfusunun gelecekte yeterli
beslenebilmesini sağlamanın yollarından biri, kurak koşullara dayanıklı bitki tür ve çeşitlerinin kullanılarak
geliştirilmesidir. Açık ve örtü altı yetiştiriciliğinde en çok üretilen ve insanlar tarafından en çok tüketilen sebze
türü domatestir. Kuraklığa toleranslı çeşitlerin geliştirilmesi önem taşımaktadır. Bu yüzden geçmiş yıllardan beri,
kurak stresi altında yüksek verim ve kalite oluşturabilen kuraklığa toleranslı domates üretilmesi önemli
hedeflerdendir. Burada sunulan 2 farklı domates genotipinde, 3 farklı sulama seviyesinde (%100, %50 ve %25)
ve 5 farklı dozda gümüş-Agnanopartiküller (Ag-NPs) (0, 25, 50, 75 ve 100) mg L-1
(ppm) kullanılarak domates
bitkisinde büyüme, gelişme, ürün verimliliği ve meyvesinde kalite özelliklerinin incelenmesidir. Domates
genotiplerinde Ag-nanopartiküllerin hangi seviyesinin bitki üzerindeki kurak stresi etkilerini azalttığı, fizyolojik
ve morfolojik olarak ortaya çıkarılırken, Ag-nanopartiküllerin verim ve meyve kalite özellikleri üzerine etkileri
de değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın pratikte üreticilerin hemen kullanabilecekleri kısa vadeli bir amacı
bulunmaktadır; domates yetiştiriciliğinde özellikle kurak bölgelerde Ag-nanopartiküller ppm bazında
kullanılarak bitkinin kuraklığa dayanıklılık sağlaması, verim azalmadan kaliteli domates meyveleri
üretebilmektedir.
Volume
1Issue
2Collections
- Cilt: 1 - Sayı: 2 [11]