Domateste farklı gelişme zamanlarında bor ve fosfor uygulamasının verim ve kalite üzerindeki etkileri - Küçük, Ragıp (My University, 2020)
Domates, dünyada sofralık ve gıda sanayisinde tüketimi olan önemli sebzeler arasında yer almaktadır. Domates yetiştiriciliğinde yüksek ve kaliteli ürün alımı için yeterli ve dengeli gübreleme yapılmalıdır. Deneme, 2019 yılı üretim sezonunda Şırnak ili İdil ilçesi Çığır köyünde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olacak şekilde yürütülmüştür. Tez çalışmasında Kamenta F1 sanayi tipi domates çeşidi kullanılmıştır. Domates bitkisi üzerine çiçeklenmeden önce ve çiçeklenmeden sonra bor ve fosfor dozları uygulanmıştır. Bor (0.5, 1, 1.5 ve 2.5 ppm) ve fosfor (%0.125, %0.25, %0.5, %1) olmak üzere çözeltiler domates bitkisinin üzerine püskürtülmüştür. Araştırmada yeşil aksam değerlendirmesi, çiçek sayısı, yapraktaki klorofil miktarı, domates meyvesinde ortalama meyve ağırlığı, domates meyvesinde çap, boy ve et kalınlığı ölçümleri, meyve suyunda suda çözünebilir kuru madde miktarı ölçümü, meyve suyunda pH değeri ölçümü, toplam meyve verimi, titre edilebilir asit miktarı, domates bitkisinin yeşil aksamında ve meyvesinde P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn ve B Konsantrasyonu gibi özellikler incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda çiçeklenmeden önce ve çiçeklenmeden sonra uygulanan bor ve fosfor dozlarının çiçek sayısı, yeşil aksam, çap, boy, et kalınlığı, SÇKM, pH değeri, meyve verimi, titre edilebilir asit miktarı, domates meyvesinde ve yapraktaki konsantrasyonlarda etkili olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Şırnak; Domates; Bor; Fosfor