İbn Sînâ’da Varlık Kavramının Kullanım Şekli ve Şehristânî’nin Eleştirileri - Yıldırım, Ömer Ali (İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2013)
#bn Sînâ felsefesi, #slam düşüncesi tarihi boyunca farklı değerlendirme ve eleştirilere tâbi tutulmuştur. Daha çok kelâmcı ve dinler tarihçisi kimliğiyle tanınan Şehristânî, #bn Sînâ’nın metafizik konularındaki görüşlerini eleştirmek için Musâra‘atü’l-felâsife adlı bir eser kaleme almıştır. Bu makale kapsamında onun adı geçen eserde #bn Sînâ’nın varlık kavramını kullanım tarzına yönelik dile getirdiği eleştirileri inceleyecek ve yapılan değerlendirmelerin arkasından, bu eleştirilerin isabetli ya da isabetsiz oldukları noktasında bir sonuca varmaya çalışacağız.
Keywords: Şehristânî; İbn Sînâ; Varlık; Zorunlu varlık; Mümkün varlık; Eleştiri