Basic Features of Theoretical Approaches to the Impact of Borrowing on the Inflation - Sugözü, İbrahim Halil; Yiğit, Mehmet (Maliye Dergisi, 2010)
İç ve dış borçlanma ve enflasyon, ülkelerin en önemli ekonomik sorunlarındandır. Bütçenin sürekli açık vermesi, konjonktürel dalgalanmalar, yüksek orandaki kayıt dışı ekonomi, borcun borçla finanse edilmesi, israf ve zaman zaman meydana gelen doğal afetler, iç ve dış borçlanmanın büyük miktarlarda olma nedenlerindendir. Çalışmada borçlanma enflasyon ilişkisi teorik boyutta araştırılmaktadır. İç ve dış borçlanmanın enflasyonist etkisini savunan görüşlerin yanında deflasyonist etkisi olduğunu ileri süren araştırmacılar da bulunmaktadır. Fakat ağırlık kazanan görüş, her iki tür borçlanmanın da enflasyonist etkiye sahip olduğu yönündedir.
Keywords: İç Borçlanma; Dış Borçlanma; Enflasyon