KOBİ’lerde Yönetim: Sorunlar ve Çözüm Önerileri - Ece, Süreyya (İşletme Araştırmaları Dergisi, 2019)
Amaç: Bu çalışmada KOBİ’lerin karşılaştıkları yönetim sorunları ve yönetim fonksiyonları arasındaki ilişkilerin tespit edilerek, en çok hangi fonksiyonlar açısından sorun yaşadıklarının belirlenmesi ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada Şırnak’ta faaliyet gösteren KOBİ yöneticileriyle anket yapılarak yönetim fonksiyonlarına ilişkin karşılaştıkları sorunlar belirlenmiştir. Daha sonra fonksiyonlar arası ilişkiler regresyon analizi yapılarak incelenmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre KOBİ yöneticileri en çok denetim; en az koordinasyon fonksiyonunda sorunla karşılaşmaktadır. Denetim dışındaki fonksiyonlar arasında pozitif korelasyon bulunmuş, denetim fonksiyonu ile sadece koordinasyon fonksiyonu arasında negatif, ancak anlamlı olmayan bir korelasyon bulunmuştur. Planlama fonksiyonunun, denetim haricindeki fonksiyonlar üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu; organizasyon fonksiyonunun yöneltme ve koordinasyon fonksiyonları üzerinde; yöneltme fonksiyonunun da koordinasyon ve denetim üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Tartışma: Bu sonuçlara göre KOBİ yöneticilerinin sadece kısa vadeli değil, uzun vadeli planlamaya da önem vermeleri gerekmektedir. Planlama doğrultusunda biçimsel bir örgüt yapısı belirlenmesinin, yetki ve sorumluluklar konusunda bir politika izlenmesinin, çalışanlarla koordineli hareket edilmesinin ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesinin yapılamasının işletmenin başarısını etkileyeceği öngörülmektedir.
Keywords: KOBİ; Yönetim Fonksiyonları; Yönetim Sorunları