Fiber malzemelerin kömür biriketlemede kullanımı - Tosun, Yıldırım İsmail; Yamık, Ahmet; Güneş, Namık (My University, 1995)
Toz kömürlerinsanayi yakıtı olarak geniş bir alanda kullanılabilmesi için, biriketleme yapılması gerekir. Briket kömürler genellikle bünyelerinde belirli bir miktar bağlayıcı madde içermektedir. Bu bağlayıcı madde miktarının azaltılması ve elde edilen briketlerin kalitesinin arttırılması, briketleme teknolojisindeki yeni gelişmeleri temsil etmektedir. Bu çakışmada, kömür briketlerinin kalitesini arttırmak ve briketlemede kullanılan bağlayıcı madde miktarını azaltmak için, fiber malzeme kullanımı araştırılmıştır. Fiber malzeme türü, miktarı ve boyutlarının, kömür briketlemede kullanılan bağlayıcı madde miktarına ve briket sağlamlığına etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla, laboratuvar çalışmalarında maksimum basma yükü 15 to olan pres kullanılarak, önce fiber malzeme kullanılmadan, değişik miktarlardaki bağlayıcı madde ile 50 mm çapında briketler elde edilmiştir. Daha sonra bağlayıcı madde ve fiber malzeme birlikte kullanılarak briketler yapılmış ve briketlerin su emme, suya dayanım, Shatter ve basınç dayanımları belirlenerek, bulgular irdelenmiştir. Sonuçta fiber malzeme kullanımı ile daha az bağlayıcı kullanılarak, dayanımı %400 oranlarında artan briketler üretilmiştir. Ayrıca kömürün külünde ve kükürdünde herhangi bir değişme olmadığıda saptanmıştır.
Use of fiber materials in coal briquetting
Keywords: Kömür Briketleme; Fiberli Kömür Briketleme; Fiber; Toz Kömür