Kamu personellerinin tüketici karar verme tarzlarının yaşam tarzlarını etkileme düzeyinin incelenmesi (Şırnak ili örneği) - Dayanan, Uğur (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı Şırnak il merkezinde görev yapan kamu personellerinin algılarına göre sahip oldukları tüketici karar verme tarzlarının, yaşam tarzlarını yordama düzeyini tespit etmektir. Ayrıca kamu personellerinin kişisel özelliklerine göre, tüketici karar verme tarzları ve yaşam tarzlarına ilişkin algı düzeylerinde farklılık olup olmadığını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2019-2020 yılı içerisinde Şırnak il merkezinde görev yapan kamu personelleri; örneklemi ise 620 kamu personeli oluşturmaktadır. Araştırmada kamu personellerinin tüketici karar verme tarzlarını ölçmek amacıyla, Sproles ve Kendal (1986) tarafından geliştirilen ve Dursun, Alnıaçık ve Tümer Kabadayı (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan "Tüketici Karar Verme Tarzları Ölçeği"; Hamşıoğlu (2013) tarafından geliştirilen "Yaşam Tarzları Ölçeği" kullanılmıştır. Ölçekler aracılığı ile toplanan verilerin çözümlenmesinde istatistiksel veri programı kullanılmıştır. Ölçeklerden alınan puanlara ait frekans, aritmetik ortalama ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Ortalama puanlar arasındaki farkların anlamlılığını test edebilmek amacıyla, bağımsız gruplar t- testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Değişkenlerin yordama düzeyini tespit edebilmek amacıyla çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,5 olarak alınmıştır. Araştırma verilerinin analiz edilmesi sonucunda, kamu personellerinin algılarına göre tüketici karar verme tarzlarının, yaşam tarzlarının alt boyutlarını çeşitli düzeylerde anlamlı bir biçimde yordadığı; kamu personellerinin algılarına göre, kişisel değişkenlerin tüketici karar verme tarzlarının ve yaşam tarzlarının farklı alt boyutlarında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Tüketici; Tüketici Tarzları; Yaşam Tarzları