Güneydoğu Anadolu asfaltitlerinin yıkanabilirliğine bağlı tesis tasarım etüdü- pnömatik flotasyon tesis tasarımı - Tosun, Yıldırım İsmail (TMMOB Maden Mühendisleri Odası,Ankara, 2017)
Şırnak ilinde toplam yakıt olarak değerlendirilebilecek yaklaşık 120 milyon tonluk görünür-mümkün rezervli asfaltit yatakları bulunmaktadır. Bu çalışmada Şırnak asfaltitlerinin %32-42 Kül % 6,1-6,7 toplam S içeren (Alt ısı değeri 6200-4570 kal/kg) yıkanabilirlik etütleri yapılıp, ideal A ve B modeli yıkama tesisi akım şeması geliştirilerek maliyet etüdü irdelenmiştir. Bu etütlere göre yatırım maliyetleri riskleri hesaplanıp, kömürün spiral gravite yıkama ve flotasyon yöntemi ile yıkanarak buna uygun tesis fizibilite koşulları irdelenmiştir. Böylece arama da dâhil olmak üzere yapılan çalışmalarda Larcodems, Humprey spirali, Kolon flotasyonu ve Pnömatikflotasyon ile yıkama tesis proje tasarımları irdelenmiştir. Kapasiteye bağlı yatırım ve işletme maliyetleri ve maliyete etki eden parametreler tanımlanmıştır. Sonuç olarak nitelikli temiz asfaltit üretimi (%25 Kül ve %4 Yanabilir S) için gerekli tesisin fizibilitesi değerlendirmiştir.

ABSTRACTIn Şırnak City there are valuable asphaltite reserves on possible and available total reserve of about 120 million tons for heating and energy demand. In this study, containing 32-42% Ash, 6,1-6.7% total S (Calorific value 6200-4570 kcal/kg) the Standard coal washability studies Şırnak asphaltite were carried out in the spirals, the flotation units and possible advanced washing plant design was developed and discussed on cost risk data. Regarding this study capital and operational cost risk were calculated, optimum plant units areproposed as larcodemorhumprey spiral and column and flotation units. Regarding the proposed Project capacities, the capital and operational costs the cost parameters for projected design were determined. Finaly, the production of the qualified asphaltite (25% ashand 4% combustible S) are proposed in the feasibility work.
Plant Design on Assesment of The Coal Washability of South Eastern Anatolian Asphaltite - Plant Design for Pneumatic Flotation
Keywords: Şırnak Asfaltiti; Pnömatik Flotasyon; Tesis Tasarımı