Boş Zaman Engelleri Farklılıkları: Kadın Üniversite Öğrencileri Örneği - Uzun, Meliha; İmamoğlu, Osman (Turkish Studies - Educational Sciences, 2020)
İnsan yaşamını hem bedensel, psikolojik ve sosyal açıdan çok olumlu etkileyen serbest zaman aktivitelerine katılım birçok faktörten etkilenmektedir. Serbest zaman katılımını, motivasyon, kolaylaştırıcılar, engeller, engelleri ile baş etme stratejileri ve tutum gibi birçok faktörün etkilediği belirtilir (Lapa ve Köse, 2018). Bu sebeple çalışmada, üniversitede farklı bölümlerde öğrenim görmekte olan kadın öğrencilerin boş zaman engelleri arasındaki farklar araştırılmıştır. Toplam 380 kadın öğrenciye Boş Zaman Engelleri Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiksel işlemlerde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), LSD ve t- testi kullanılmıştır. Bölümlere göre boş zaman ölçekleri bireysel psikoloji, tesis, zaman, bilgi eksikliği, arkadaş ve ilgi eksikliği alt boyutlarında ve toplam ölçek puanında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Bu farklılık spor eğitimi almayan öğrencilerden kaynaklanmıştır. Spor eğitimi almayan kadın öğrencilerin spor eğitimi alan kadın öğrencilerden bireysel psikoloji, bilgi eksikliği, tesis, zaman ve ilgi eksikliği puanları daha kötü bulunmuştur. Öğretmenlik bölümü, antrenörlük bölümü ve spor yöneticiliği bölümü öğrencileri arasında boş zaman engelleri açısından farklılık bulunmamıştır. Üniversite düzeyinde spor eğitimi almanın, üniversite öğrencisi kadınlarda boş zaman engellerini etkilediği sonucuna varılmıştır. Sağlık durumunu iyi ve çok iyi olarak belirten kadın öğrencilerde boş zaman engelleri farklılık göstermemiştir. Sağlık durumu kötü veya iyi altında olan öğrencileri de kapsayan bir çalışmada boş zaman engellerinin araştırılması önerilir.
Keywords: Rekreasyon; Boş Zaman Engelleri; Kadın Öğrenciler; Üniversite; Serbest Zaman