ENTELEKTÜEL SERMAYE FİRMA FİNANSAL PERFORMANS İLİŞKİSİ: BIST SINAİ ENDEKSİ FİRMALARI ÜZERİNE BİR EKONOMETRİK ANALİZ - Sakur, Resat; Güngör, Bener (My University, 2023)
Bilgi temelli sermaye olarak ifade edilen entelektüel sermaye işletmelerin bilançolarında görünmeyen maddi olmayan varlıklardan oluşmaktadır. İnsan sermayesi, yapısal sermaye ve müşteri sermayesi olarak üç bileşenden meydana gelen entelektüel sermaye ölçülebilir hale getirilerek işletmelere rekabet avantajı sağlamıştır. Çalışmada, Borsa İstanbul Sınai endeksinde yer alan 177 firmadan, 2008-2015 yılları verisine ulaşılabilen 102 firmanın entelektüel sermaye finansal performans ilişkisi, alt sektörler bazında ve panel veri analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, entelektüel sermayenin finansal performans üzerinde genel olarak olumlu bir etkiye sahip olduğu, sektör firmalarının insan sermayesine önem verdikleri fakat yapısal sermayenin işletmelerde yeterli düzeyde olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Keywords: Panel Veri Analizi; Entelektüel Sermaye; BIST SINAI endeksi; VAIC Yöntemi