Küreselleşme ve enerji tüketimi ilişkisi: Türkiye örneklemi - Oluç, İhsan; Güzel, İhsan (Erciyes Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki enerji tüketimi ve küreselleşme arasındaki uzun dönemli ilişkiyi 1987-2018 dönemi için araştırmaktır. Bu bağlamda Johansen ve Juselius (1990) tarafından geliştirilen eşbütünleşme testine başvurulmaktadır. Değişkenler arasındaki ilişki kısa dönem için VECM'ye bağlı Granger nedensellik ile sınanmaktadır. Uzun dönem katsayıları için ise Dinamik En Küçük Kareler (DOLS) ve Modifiye Edilmiş Sıradan En Küçük Kareler Yöntemi (FMOLS) kullanılıştır. Elde edilen bulgular, enerji tüketimi ile küreselleşme arasında uzun dönemde bir eşbütünleşme ilişkisinin bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte kısa dönemde ise herhangi bir nedensel ilişkinin söz konusu olmadığı tespit edilmiştir. Bu bulgular küreselleşmenin doğasına ve enerjiyle olan ilişkisine uygun sonuçlardır. Son olarak DOLS ve FMOLS sonuçları ise küreselleşmenin enerji tüketimini pozitif etkilediğini ortaya koymaktadır
The relatıonshıp of globalızatıon and energy consumptıon: The case of Turkey
Keywords: Küreselleşme; Enerji Tüketimi; Eş Bütünleşme