Abdurrahman Cahit Zarifoğlu'nun hayatında ve eserlerinde tasavvufun etkisi - Beyhan, İbrahim (My University, 2020)
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, 1940-1987 yıllarında yaşamış, daha çok edebi yönleri ile ön plana çıkmış mütefekkir bir şairdir. Tasavvuf kültürünün içinde büyüyen Zarifoğlu, üniversite yıllarında kendisini bir anlam arayışının içinde bulmuştur. Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Fethi Gemuhluoğlu onun bu arayışına kaynaklık eden isimlerin başında gelmektedir. Varoluşsal bir krizden çıkan bu arayış, şeyhi Abdurrahim Reyhan Efendi'ye intisap edinceye kadar devam etmiştir. Tasavvuf yoluna revan olduktan sonra İslami şuurla yazmış olduğu eserler daha da belirginlik kazanmış, etrafındaki gençlere yaptığı rehberlik yoğun bir hal almaya başlamıştır. Hayatını dervişçe yaşamak üzere bina eden Zarifoğlu, bazen ifadeleri, bazen de hali ile anlayanlara sayısız dersler vermiştir. Bu çalışma, tasavvufun Zarifoğlu üzerindeki etkisini, hayatı ve eserlerinden hareketle anlamaya yönelik yapılmıştır.
Keywords: Tasavvuf; Cahit Zarifoğlu; Tefekkür; Hakikat arayışı; Sükûn