Farklı Gelir Grubundaki Ülkelerde Ekonomik Büyüme ve Çevre Kalitesinin Sağlık Harcamaları Üzerindeki Etkisi: Panel Veri Analizi - Ergün, Suzan; Polat, Melike Atay (Kastamonu Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmada çevresel kalite ve ekonomik büyümenin sağlık harcamaları üzerindeki etkisi 119 ülke için incelenmiştir. Kao panel eşbütünleşme testi sonuçlarına göre, farklı gelir grubundaki ülkelerde sağlık harcamaları, ekonomik büyüme, fosil enerji kaynakları tüketimi ile imalat sanayi ve inşaat sektöründen kaynaklanan CO2 emisyonları arasında uzun dönemli ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Panel ARDL yöntemi ile elde edilen uzun dönem tahmin sonuçları farklı gelir grubundaki ülkelerde ekonomik büyümedeki artışın sağlık harcamaları üzerinde pozitif etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, üst-orta gelirli ülkeler ile düşük-orta gelirli ülkelerde fosil enerji kaynaklarından kaynaklanan CO2 emisyonundaki artış sağlık harcamaları üzerinde pozitif etkiye sahipken, yüksek gelirli ülkelerde ise sanayi sektöründen kaynaklanan CO2 emisyonu sağlık harcamalarını pozitif olarak etkilemektedir.
The Impact on Health Expenditures of Economic Growth and Environmental Quality in Countrıes in Different Income Groups: A Panel Data Analysis