Yükseköğretimde İlahiyat Öğrencilerinin Dünya Görüşleri - Altıntaş, Mustafa Cabir (My University, 2025)
21. yüzyılda postmodernizm, küreselleşme, çoğulculuk ve bireycilik gibi kavramlar öne çıkmış ve bu kavramların oluşturduğu dünya görüşleri gençliğin dini hayatlarını derinden etkilemiştir. Birçok genç, dünyanın belirsizlikleriyle uğraşırken, kendi eklektik zevklerine ve ihtiyaçlarına göre bir anlam arayışı içerisinde hayatı bireysel bir projeye ve kişisel bir seçim meselesine dönüştürmüşler, bir dizi dini gelenek ve manevi uygulamadan gelen inançlarını sorgulamaya ve keşfetmeye yönelmişlerdir. Bu bağlamda çalışma, belirli bir grup ilahiyat öğrencisinin din eğitimi ekseninde dine ve sosyal değişimlere karşı tutumlarını, dünya görüşlerini, yaşadıkları gerçekliğin dini boyutunu, kimliklerini şekillendiren dini temelli bir değer sistemi olan İslam’a karşı tutumlarını ele almaktadır. Dünya görüşleri din eğitimi ve öğretimi stratejisinde eleştirel bir boyutta değerlendirilmelidir. Bu amaçla, ilahiyat öğrencilerinin dini ve kültürel ortamları içinde kendilerini keşfedecek, eleştirel bir yaklaşım ve yeni bir anlayış geliştirmek için dünya görüşlerini inceleyecek bir çalışma yapılması öngörülmüştür. Araştırma verileri nicel yöntemlerden anket tekniği ile Şırnak Üniversitesi örnekleminde 254 İlahiyat Fakültesi öğrencisi ile yapılan çalışmayla toplanmıştır. Bulgularda, dünya görüşünün sabit ya da değişmez olmadığı, daha ziyade akışkan, zamansal ve sürekli gelişen oldukları ortaya konmuştur. Ayrıca, yükseköğretimde gençlerin hayatlarında dünya görüşlerinin yeri ve rolü analiz edilerek dünya görüşleri tipolojisi oluşturulmuştur. Araştırmanın araştırmacılara, öğretmenlere, danışmanlara, eğitimcilere yanı sıra politika yapıcılarına, eğitim yetkililerine ve müfredat geliştiricilerine katkı sunacağı düşünülmektedir.
Keywords: Din Eğitimi; Yüksek Öğretim; İlahiyat Gençliği; Dünya Görüşü Kavramı; Seküler ve Dini Dünya Görüşleri