Adıyaman yöresi alevî ocakları - Rençber, Fevzi (Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2013)
Abdallar, babalar, dedeler ve dervişler günümüz Alevîliğinin şekillenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Seyyid ve şerif olduğuna inanılan bu insanların so‐ yundan gelmek, ocak sahibi olmak anlamına gelmektedir. Tarihsel süreç için‐ de Alevîlerin kendi sistematik yapısının korunmasında ocak sisteminin büyük etkisi vardır. Bu bağlamda Anadolu Alevîliğinin sağlıklı bir şekilde anlaşıla‐ bilmesi, soya dayalı ocak kurumunun anlaşılması ile eşdeğerdir. Bu makale‐ mizde öncelikle genel olarak ocak kültünün Alevîler arasındaki yeri ve tarihî önemi üzerinde durulacak ve akabinde Alevî/Bektaşî kültürünün yaşandığı Adıyaman’daki Alevî ocakları tarihsel ve güncel boyutlarıyla incelenecektir. Bu çerçevede Ağu İçen, Kureyşan, Üryan Hızır, Seyyid Derviş Cemal, Derviş Gevr ve Şah Memi Haciyan gibi ocaklar çalışmamızın kapsamına girmektedir.
Keywords: Adiyaman; Alawi/Bektashi; Ahl al‐Bayt; Ocak