Soğuk bağlayıcılı kömür biriketleme –kükürtdioksit tutma - Tosun, Yıldırım İsmail; Gündüz, Lütfullah; Şentürk, Ahmet (TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 1995)
Yüksek ve orta kükürtlü kömürlerin temizlenerek çevre dostu ve daha temiz yakıtlar şeklinde piyasaya sunulması çevre bilincinin geliştiği toplumlarda istenmektedir. Tenmiz ve kaliteli katı yakıt rezervlerinin günümüzde giderek azalması, diğer kalitesiz enerji kaynaklarının da kullanımını zorunlu kılmaktadır. Bu makalede SDÜ Maden Mühendisliği Bölümü, Kömür teknolojisi laboratuvarlarında soğuk bağlayıcı maddelerin briketleme teknolojisi ile çevre dostu briket üretimini amaçlayan teknik bir araştırmanın bulguları özetlenmektedir. Çeşitli türdeki soğuk bağlayıcı maddeler ile farklı oranlarda Tunçbilek linyit kömürleri karıştırılarak briketler üretilmiş ve elde edilen briketlerin kaliteleri ve yanma esnasında kükürt tutma oranları belirlenmiştir.
Cold bond coal briquetting -sulfurdioxide emission
Keywords: soğuk bağlayıcı, soğuk briketleme, kömür briketleme