Algılanan İş Güvencesizliğinin Yaşam Doyumu Üzerindeki Etkisinde İşten Ayrılma Niyetinin Aracılık Rolü - Eryeşil, Kemaleddin (My University, 2021)
Amaç – Bu çalışmanın amacı, kamu çalışanlarının algılanan iş güvencesizliğinin yaşam doyumu üzerindeki etkisinde işten ayrılma niyetinin aracılık rolünü analiz etmektir. Yöntem – Bu çalışmada algılanan iş güvencesizliğinin yaşam doyumu üzerindeki etkisinde işten ayrılma niyetinin etkisi olup olmadığını belirlemek için nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Konya ilinde kamu kurumlarında çalışan 425 kişiden basit tesadüfî örneklem aracılığıyla anket yöntemiyle veriler elde edilmiştir. Araştırmadaki veriler 2019 yılı Ekim-Aralık ayları arasında toplanmıştır. Araştırma kapsamında çalışanların algılanan iş güvencesizliği düzeylerinin belirlenmesinde De Cuyper ve arkadaşları (2010) tarafından geliştirilen ve Seçer (2011)’in çalışmasında kullandığı algılanan iş güvencesizliği ölçeği, işten ayrılma niyetlerinin belirlenmesinde Mobley (1977) geliştirdiği ölçek ve yaşam doyumunun belirlenmesinde ise Diener ve arkadaşlarının (1985) geliştirdiği ayrıca Köker (1991)’in Türkçeye uyarladığı ölçek kullanılmıştır. Araştırma değişkenlerine güvenirlilik analizi yapılmış, ardından aralarındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon ve çoklu regresyon analizleri yapılarak araştırmanın hipotezleri test edilmiştir. Bulgular – Araştırma bulgularına göre, kamu çalışanlarının algılanan iş güvencesizliğinin işten ayrılma niyetlerini pozitif yönde etkilediği yaşam doyumunu da negatif yönde etkilediği bulunmuştur. Benzer şekilde kamu çalışanlarının işten ayrılma niyetlerinin yaşam doyumunu ve algılanan iş güvencesizliğinin ise yaşam doyumunu negatif yönde etkilediği bulunmuştur. Ayrıca, algılanan iş güvencesizliğinin yaşam doyumu üzerindeki etkisinde işten ayrılma niyetinin aracılık rolü oynadığı görülmüştür. Tartışma – Bu sonuçlar dikkate alındığında bu çalışmada algılanan iş güvencesizliği, yaşam doyumu ve işten ayrılma niyeti değişkenlerinin bir arada ele alınması ve örgütsel davranış yazınında bu değişkenleri bir arada ele alan çalışmaya rastlanılmamış olması çalışmanın kalitesini artırmaktadır. Gelecekte özellikle bu değişkenlerin farklı değişkenlerle ve özel sektör çalışanlarıyla araştırma konusu olarak ele alınması önerilmektedir.
Keywords: Algılanan İş Güvencesizliği; Yaşam Doyumu; İşten Ayrılma Niyeti