KUR’ÂN-I KERÎM’E GÖRE MÜ’MİNLERİN AMELLERİNİ BOŞA ÇIKARAN DAVRANIŞLAR - Saçlı, Merve (Muhammet Sacit KURT, 2019)
İnsanlar için yeryüzünde bir hidayet rehberi olarak gönderilen Kur'ân-ı Kerîm, müminlere yapmaları gerekenleri bildirdiği gibi uzak durmaları gerekenleri de haber vermektedir. Bunun neticesinde gerek dünyada gerekse âhirette elde edecekleri mükâfatları da ayrıntılı bir şekilde müjdelemektedir. Ancak bazı durumlarda yapılan iyi işlerin sanki hiç yapılmamış gibi bir hâle dönüştüğü, bunun da sebebinin kulların işlemiş olduğu birtakım olumsuz fiiller olduğu zikredilmektedir. İyi fiiller hem mü’min hem de kâfirlerden sâdır olabilmektedir. Kâfirler de hayır görünümlü ameller gerçekleştirebilmektedir. Ancak Kur’an’da birçok yerde inkârcıların küfrünün onların işlediği iyi fiilleri iptâlinden söz edilmektedir. Bu çalışmanın kapsamını ise mü’minlerin işledikleri sâlih amellerin karşı karşıya kaldığı boşa çıkma tehlikesi oluşturmaktadır. Kur'ân-ı Kerîm mü’min kulların sevaba müstehak amellerinin boşa gitmemesi için dikkat etmeleri gereken bu noktaları açıklamıştır. Bu durumun tespiti mü’minlerin amellerinin selâmeti açısından hayatî önem arz etmektedir. Çünkü farkında olmadan ilahi rıza dairesinden çıkma tehlikesi barındırmaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı da Kur’ân’ın bildirmiş olduğu bu sebepleri tespit edip açıklamak olarak belirlenmiştir.

The Qur'an, which is sent as a guidance guide for people on earth, tells the believers what they should do and informs them to stay away. As a result, it also heralds the rewards they will receive both in the world and in the hereafter in detail. However, in some cases it is mentioned that the good works turn into a state as if it has never been done, and this is due to some negative actions committed by the servants. Good deeds can come from both believers and infidels. Disbelievers can also perform charitable acts. However, in many places in the Qur'an it is mentioned that the infidelity of the unbelievers abolishes their good deeds. The scope of this study constitutes the danger of frustration faced by the righteous deeds committed by the believers. These points should be taken into consideration in order not to waste the deeds of the Holy Quran to the servants of the believers. The determination of this situation is vital for the salvation of the deeds of the believers. Because there is the danger of unwittingly leaving the circle of divine consent. Therefore, the aim of the study is to identify and explain the reasons that the Qur'an has reported.
BEHAVIORS THAT MAKE THE DEEDS OF BELIEVERS IN DANGER ACCORDING TO THE HOLY QUR’AN
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları