Türkiye’deki Kalkınma ve Yatırım Bankalarının Performanslarının CAMELS Analiz Yöntemiyle Değerlendirilmesi: Covid-19 Pandemi Öncesi Dönem ve Pandemi Döneminin Karşılaştırılması - Seyhan, Metin (My University, 2024)
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kalkınma ve yatırım bankaları yabancı sermayenin ülkeye girişini kolaylaştırmak, uygulamasına karar verilen projelere teknik destek vermek ve ülke ekonomisinin büyümesi için yatırımcılara kaynak sağlamak amacıyla kurulmaktadırlar. CAMELS analizi, finansal yönden problemleri olan bankaların risklerini önceden tespit etmek, performanslarını ölçmek, finansal krizlerin öncü göstergelerini belirlemek ve ekonomik kriz ya da durgunluk dönemlerinde gerekli önlemler almak amacıyla kullanılan ve uluslararası ekonomik birimler tarafından kabul görülen bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyet gösteren kalkınma ve yatırım bankalarının Covid-19 pandemi öncesi dönem ve pandemi dönemi verilerini CAMELS analiz yöntemi kullanılarak mali performanslarını ölçmek ve karşılaştırmaktır. Analiz sonucunda bankaların büyük çoğunluğunun Covid-19 pandemi öncesi dönemde mali performansları artış eğilimindedir. Ancak Covid-19 pandemi döneminde bu performansları düşüş yaşamıştır. Ayrıca bankalar aktif kalitesi, likidite ve piyasa riskine duyarlılıkta daha başarılı bir performans gösterirken sermaye yeterliliği, yönetim kalitesi ve kârlılıkta daha düşük bir performans gösterdikleri tespit edilmiştir.
Keywords: Finansal Performans; Bankacılık; CAMELS Analizi; Yatırım ve Kalkınma Bankaları