Yazılım Projelerinin Maliyet Tahmini için WEKA’da Makine Öğrenmesi Algoritmalarının Karşılaştırmalı Analizi - Ebren Kara, Şükran; Şamlı, Rüya (My University, 2021)
Yazılım projelerinin en önemli sorunlarından biri, yazılım maliyet tahminidir. Yazılım maliyet tahmini, yazılımın gerçekleştirilmesi aşamasında gereken bütçenin tahmin edilmesidir. Proje yöneticisi, proje maliyetini doğru tahmin ederek projedeki belirsizlikleri azaltabilir. Aksi takdirde çok ciddi ekonomik sıkıntılar doğmaktadır. Büyük projelerin %60’ı öngörülen proje bütçelerini aşmıştır. Birtakım projelerin %15 maliyet aşımı nedeniyle hiçbir zaman tamamlanmadığı gözlemlenmiştir (Liu and Mintram, 2005). Yazılım projelerinin büyümesi ve karmaşık hale gelmesi sonucunda sürekli yeni maliyet hesaplama yöntemleri geliştirilmektedir. Bu çalışmada yazılım projelerinin maliyeti, makine öğrenmesi algoritmaları kullanılarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. Proje maliyet tahmini, bilgi analizi için Waikato ortamında (Waikato Environment for Knowledge Analaysis - WEKA) bulunan 27 farklı makine öğrenmesi algoritmasında denenerek yapılmıştır. Algoritmalar 10 kat çapraz doğrulama tekniği ile PROMISE veri deposundan alınan COCOMO81, COCOMONASA ve COCOMONASA2 veri setlerine uygulanmış ve sonuçlar, performans ölçütü korelasyon katsayısı, hata oranları ortalama mutlak hata (mean absolute error - MAE), kök ortalama kare hata (root mean squared error - RMSE), bağıl mutlak hata (relative absolute error - RAE) ve kök bağıl kare hata (root relative squared error - RRSE) baz alınarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde bir algoritmanın her zaman en iyi sonucu üretmediği, farklı veri setleriyle farklı sonuçlar ürettiği bilgisine ulaşılmıştır. Bazı algoritmaların bazı veri setlerinde çok iyi çalışırken farklı parametrelerle ve farklı veri setlerinde kötü sonuçlar verebildiği gözlemlenmiştir. Bu çalışmayla yazılım maliyet tahmini için hangi algoritmaların kullanılabileceği, bu algoritmaların COCOMO veri setlerine uygulandığında tahmin sonuçlarının neler olabileceği ve en iyi çalışan algoritmaların hangileri olduğu bilgisine ulaşılmıştır.
Keywords: Makine Öğrenmesi; WEKA; COCOMO; Yazılım Maliyet Hesaplama