TÜRKİYE’DE İLK COVİD-19 VAKASI HABERİNİN PAY PİYASASINA ETKİSİ: BİST GIDA VE TURİZM ENDEKSLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - Ege, İlhan (Şırnak Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de ilk Covid-19 vakası haberinin BİST Gıda (XGIDA) ve BİST Turizm (XTRZM) endekslerinde işlem gören firmalara ilişkin pay getirileri üzerindeki etkisinin ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, XGIDA ve XTRZM endeksinde işlem gören firmalara ilişkin 25.02.2020-24.03.2020 dönemi verileri kullanılarak endeks bazında ilk Covid-19 haberinin etkileri incelenmiştir. Çalışmada, Türkiye’de ilk Covid-19 vakası haberi ile pay getirileri arasındaki ilişkiyi incelemek için “Olay Çalışması” (Event Study) yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, ilk Covid19 vakası haberinin XGIDA endeksinde yer alan firmaların paylarına ilişkin anormal getiriler ve kümülatif anormal getirilerde (CAR) pozitif yönlü anlamlı bir etki yarattığı tespit edilir iken, XTRZM endeksinde yer alan firmaların paylarına ilişkin anormal getiriler ve kümülatif anormal getirilerde ise negatif yönlü anlamlı bir etki yarattığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, Covid-19 gibi olumsuz bir olay karşısında gıda firmalarına ait pay getirilerinin pozitif yönde etkilendiği söylenebilirken turizm firmalarına ait pay getirilerinin ise negatif yönde etkilendiği söylenebilir. Pay piyasalarında finansal varlıklara ilişkin CAR değerlerinin sıfırdan pozitif veya negatif yönlü farklı olması, ilgili piyasada anormal bir getiri elde edilebileceğinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla çalışma kapsamında incelenen XGIDA ve XTRZM endekslerinde anormal getiri elde edilmesinin mümkün olduğu söylenebilir. Bu durumda, çalışmaya konu olan pay piyasanın yarı güçlü formda etkin olmadığı ifade edilebilir.
Keywords: Covid-19, BİST Gıda Endeksi; BİST Turizm Endeksi; Olay Çalışması