MODEST MUSSORGSKY’NİN "BİR SERGİDEN TABLOLAR " PİYANO SÜİTİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - Eroğlu, Necip; Sağırkaya, Burak (My University, 2025)
Bu çalışma, Rus sanatçı Viktor Hartmann’ın eserlerinden esinlenerek Modest Mussorgsky tarafından bestelenen \"Bir Sergiden Tablolar\" adlı piyano süitini kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. Eser, beş geçiş (promenade) ve on bağımsız bölümden oluşmaktadır. Mussorgsky’nin müzikal anlatımında kullandığı betimleyici öğeler ve kişileştirme tekniği, eserin empresyonist bir yapıya bürünmesini sağlamış ve böylece piyano besteciliğinde bir senfonik şiir formu meydana getirilmiştir. Bu özellik, Fransız besteci Maurice Ravel tarafından fark edilerek eserin orkestra düzenlemesine ilham vermiş ve eserin çok sesli müzik repertuarında önemli bir yere sahip olmasına katkı sağlamıştır. \"Bir Sergiden Tablolar\", aynı zamanda Rus ulusal müzik akımının ve Rusya’da izlenimciliğin müziğe yansımalarının da önemli bir örneğidir. Alanyazında eserin orijinal piyano versiyonuna dair yapılan çalışmaların tam bir bütünlükle ele alınmadığı görülmektedir. Bu bağlamda, eserin müzikal ve teknik özelliklerini detaylandıran bir araştırmanın literatüre kazandırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Böylece kapsamlı bir analizin yanından esere dair müziğin betimleyici ve anlatısal yönleri de irdelenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, çalışmadan elde edilen bulguların müzikologlar, müzik teorisyenleri ve piyano icracıları için değerli bir kaynak oluşturacağı öngörülmektedir.
Keywords: Müzik analizi; Bir Sergiden Tablolar; Modest Mussorgsky; Piyano Süiti; Müzikte İzlenimcilik