OKUL YÖNETİCİLERİNİN PROGRAM LİDERLİĞİ ALGILARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - Aslan, Osman; Akpunar, Burhan; Erdamar, Fatih Selim (Behçet ORAL, 2018)
Bu çalışmanın amacı, okul yöneticilerinin program liderliği algılarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa il ve ilçe merkezlerindeki kamuya ait okullarda görevli 198 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Tarama modelinde yürütülen araştırmada veriler, bilgi formu ve Demiral (2009) tarafından uyarlanmış olan Program Liderliği Ölçeği (PLÖ) ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiki teknikler kullanılmıştır. Analizlerden ulaşılan sonuçlar şöyledir: Okul yöneticilerinin program liderlik algıları yüksektir. Alt boyutlara göre en yüksek düzeyde algılanan boyut Öğrenci Gelişimini Göz Önünde Bulundurma (ÖGGB)’dır. Bunu, Finansal Kaynak Sağlama (FKS) ve Öğretmenleri Yönlendirme (ÖY) izlemektedir. Buna göre katılımcıların, program liderliği davranışlarını öğrenci gelişimini izleme, finansal kaynak sağlama ve öğretmenleri yönlendirme şeklinde algıladıkları değerlendirilmiştir. Katılımcı okul yöneticilerinin PLÖ alt boyutlarına ilişkin algıları cinsiyet, eğitim düzeyi, branş ve görev türü değişkenlerine göre farklılaşmamaktadır. Literatürde buna yönelik araştırma sonuçları mevcuttur. Kıdem değişkenine göre genç yöneticilerin, program liderliğinde finansal kaynak sağlamayı daha çok önemsedikleri belirlenmiştir. Hizmet İçi Eğitim (HİE) alma durumuna göre,  konuyla ilgili hizmet-içi eğitim alan yöneticilerin, program liderliği çerçevesinde öğretmenleri yönlendirme algısının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Benzer şekilde, görev yapılan okul türü değişkenine göre, ilköğretim okul yöneticilerinin program liderliği bağlamında öğretmenleri yönlendirme algısı da, ortaöğretim yöneticilerine göre daha yüksektir.