Üniversite Gençlerinin İşyeri Seçimini Belirleyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma - Ece, Süreyya (GENÇLİK ARAŞTIRMALARI DERGİSİ, 2019)
Bireyler, iş ararken bazı kriterleri göz önünde bulundurmaktadırlar. Özellikle genç bireyler, zihinlerinde yaygın olarak yer bulan kriterlere sahip işletmelerde istihdam edilemediklerinde, bu kriterlere sahip olmayan işletmelere başvurmaktadırlar. Bu işletmelerde istihdam edilen gençlerin önemsedikleri kriterler açısından tatmin olamamaları motivasyonlarının düşük olmasına, yaptıkları işte verimli olamamalarına ve bu nedenle iş arayışlarını da sürdürmelerine yol açmaktadır. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin, iş ararken dikkat ettikleri kriterler arasındaki önem düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda üniversite öğrencileriyle anket çalışması yapılmıştır. 119 öğrenciyle yapılan çalışma sonucunda, öğrencilerin bir işyerinde en çok çalışma koşullarını önemsedikleri, ücrete ise ikinci derecede önem verdikleri belirlenmiştir. En az önemsenen faktörün ise çevreye ilişkin sosyal sorumluluk projeleri olduğu ortaya çıkmıştır. Kadın ve erkek katılımcılara ayrı ayrı bakıldığında ise her iki grubun da en çok çalışma koşullarını önemsediği belirlenmiştir. Kadın katılımcıların iş yeri seçiminde, işletmelerin yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerini en az önemsediği; erkek katılımcıların ise çevreye ilişkin sosyal sorumluluk projelerini en az önemsediği tespit edilmiştir.
Keywords: İşyeri seçimi; Ücret; Çalışma Koşulları; Çevre; Sosyal Haklar; Sosyal Sorumluluk