CO2 EMİSYONU- ENERJİ TÜKETİMİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: G7 ÜLKELERİ ÜZERİNE EKONOMETRİK BİR ANALİZ - Özkök, Canan Sancar; Polat, Melike Atay (Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 2018)
Günümüzde çevre kirliliğinin artan boyutlara ulaşması ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin hafifletilmesi yönündeki çabalar CO2 salınımına neden olan enerji kaynaklarının kullanımı sorununu gündeme getirmiştir. Ekonomik büyüme ve daha ileriki bir aşama olan ekonomik kalkınma enerji kaynaklarının kullanımını hızlandırır. Bu süreç enerji rezervlerinin tükenmesi yanında CO2 emisyonu düzeyinde de artışa neden olur. Bu nedenle de CO2 emisyonunun azalması, enerji tasarrufu sağlanması ve ekonomik performansın ayarlanması açısından bu üç değişkenin optimal düzeyinin birlikte formüle edilmesi gerektirmektedir. Bu çalışmada, G7 ülkelerinde CO2 emisyonu, enerji tüketimi ve ekonomik büyüme arasında ilişki olup olmadığını araştırılmıştır. Bu amaçla, G7 ülkelerinin 1980-2011 dönemi verileri kullanılarak panel birim kök, panel eş bütünleşme ve panel nedensellik testleri kullanılmıştır. Birim kök testi sonuçlarına göre düzeyde durağan olmayan değişkenler uzun dönemde eş bütünleşiktir. Çalışmanın panel nedensellik testi sonuçları, G7 ülkelerinde CO2 emisyonu ile GSYH ve enerji tüketimi ile GSYH arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçları politika yapıcılar için G7 ülkelerinde enerji verimliliğindeki artışın teknolojik açıdan önceliklendirilmesini ve çevre dostu politikalarda ortak hareket planları uygulamalarını öncelikli kılmaktadır.
Keywords: CO2 Emisyonu; Enerji Tüketimi; Ekonomik büyüme; Panel Veri Analizi