TÜRK KAMU YÖNETİMİNDE ÇOCUK VE ÇOCUKLARA YÖNELİK POLİTİKALAR - Yıldırım, Arzu (Sosyal Bilimler Araştırmaları Derneği, 2025)
Çocuk, çocuk hakları konusu insanlığın ortaya çıkmasından beri önemli bir konu olarak varlığını sürdürmektedir. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok farklı nedenlerden dolayı çocuk hakları, çocuk politikaları konusu önemini korumaktadır. Bir ülkeyi diğer ülkelerden daha üst seviyeye çıkaracak ve geleceğe taşıyacak olan çocuklardır. Bir ülkenin geleceği için bu kadar önem taşıyan konunun sürekli yaşanan bir sorun alanı olması kamu yönetimine büyük sorumluluklar yüklemektedir. Kamu yönetimi oluşturduğu politikalar ile ülkenin sağlık, eğitim, ekonomi, adalet alanında hizmetlerin sunulmasını sağlamaktadır. Kamu yönetimi politikalarını oluştururken çocuğu öne çıkararak karar alır ise yani kamu gücünü kullanır ise çocukların yaşadıkları sorunlar azalacaktır. Çocuklara yönelik çalışmaların yapılmasında, ihmal ve istismarın önlenmesinde anayasamız kamu yönetimine ayrıca sorumluluk yüklemiştir. Çocuk konusunda toplumsal düzeyde bilinçlenmenin sağlanmasında, yasal olarak düzenlenmiş mevzuatın amacına uygun olarak yürütülmesinde kamu yönetimine önemli görevler düşmektedir. Bu çalışmanın amacı kamu yönetiminin çocuklara yönelik oluşturdukları politikaları incelemek, kamu yönetiminde çocuklara ilişkin düzenlenen örnek uygulamaları değerlendirmektir. Çalışmada betimleyici bir yöntem izlenmiştir. Çalışmada ulaşılan sonuç ise; dünyada ve ülkemizde en önemli sorun alanlarından birisi olan çocukların haklarının ihlal edilmesi, ihmal ve istismarı konularında kamu yönetiminin yaptırım gücünü kullanarak yasaların uygulanmasında etkili olacağıdır. Eğer oluşturulan yasalar uygulanır ise çocuklara yönelik farkındalık artacak ve toplumsal bilinçlenme oluşabilecektir.
Keywords: Information Systems Organisation and Management; Bilgi Sistemleri Organizasyonu ve Yönetimi