Eni Kamu Yönetimi Düzeninde Kamu Personel Sistemi: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Özelinde Bir İnceleme - Yıldırım, Arzu (My University, 2022)
Kamu personel sistemi, ülkede yaşanan olaylardan etkilenen, yönetimin odaklandığı esas unsurlar arasında yer almaktadır. Türkiye’de personel yönetimi, Osmanlı Devleti döneminin izlerini taşımakla birlikte günümüze kadar geçen süre içerisinde birçok değişimden geçmiştir. Değişen şartlara uyum sağlamak amacıyla uygulamaya konulan yeni yönetim anlayışı her alanda olduğu gibi personel sistemini de etkilemiştir. Uzun yıllardır kamu personel sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda tartışmalar söz konusudur ve günümüzde de tartışılmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, sorun alanı olarak yeni kamu yönetimi anlayışının kamu personel sistemini nasıl etkilediği ele alınacaktır. Yeni yönetim anlayışı ile personel sistemindeki değişiklikler ve yeni kamu yönetimi ile personel sistemi arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Kamu personel sisteminde, 2005 yılından sonra esnek çalışma, performans sistemi, çalışanların başarılarının performans sistemine göre değerlendirilmesi şeklinde değişiklikler yapılmıştır. Personel sisteminde yaşanan sorunları azaltmak amacıyla sonrasında kurumlarda norm kadro uygulamasına geçilmiştir. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle bazı kurumlar kapatılmış yerine yeni kurumlar kurulmuştur. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle kamu personel yapısında köklü değişikliklerin yapıldığı görülmektedir. Devlet Personel Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesine aktarılmıştır. Yeni kamu yönetimi anlayışının kabulu ile personel sisteminde köklü değişiklikler getirilmiş olsa da geleneksel yönetim anlayışından tamamıyla vazgeçildiği söylenemez. Personel sisteminde yaşanan sorunlar çözüme kavuşmamış görünmektedir. Araştırmada personel sisteminde yeni kamu yönetimi anlayışı kapsamında getirilen değişikliklerin istenilen etkiyi oluşturması için yapılan düzenlemelerin uygulamalara yansıtılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Siyasi Bilimler; Kamu Yönetimi