BEYDÂVÎ’NİN ENVÂRU’T-TENZÎL’İNDE RİVÂYET METODU - Bağış, Mehmet (Adıyaman Üniversitesi, 2017)
Beydâvî’nin Envâru’t-Tenzîl ve Esrâru’t-Te’vîl adlı tefsiri, dirayet tefsirleri arasında sayılan seçkin tefsir metinlerinden birisidir. Dirayet tefsir geleneğine bağlı olarak bu tefsirde; sahabe, tâbiûn ve selef âlimlerinin görüşlerine, kıraat vecihlerine, sarf, nahiv ve belâgat tahlillerine yer verilmiş; bazen itikâdî ve fıkhî mezheplerin görüşleri ele alınıp isabetli bulunan görüşler aklî ve naklî delillerle desteklenmiş; bazen de kevnî ayetler yorumlanırken ilmî tefsir metodu kullanılmıştır. Envâru’t-Tenzîl, Allah kelâmını neredeyse kendi dönemindeki bütün ilimlerin verileri ışığında tefsir etmesi, dil kaidelerine ve aklî istidlallere dayanarak yeni görüşler ortaya koyması yönüyle çok kapsamlı, ifadelerinin kısalığı yönüyle de muhtasar bir eserdir. Baskın bir dirayet tefsiri karakteri taşıyan Envâru’t-Tenzîl, rivayet yönü itibariyle de zengin bir tefsirdir. Rivayet metoduna bağlı olarak bu tefsirde; Kur’ân ayeti, yerine göre başka bir ayetle, hadisle veya sahâbî kavliyle tefsir edilmiş bazen de konuyla alakalı esbâb-ı nüzûl, İsrâiliyyât ve fedâilü’l-Kur’ân rivayetlerine yer verilmiştir

Al-Baydawi’s work Anwar al-Tanzil wa Asrar al-Tawil The Lights of Revelation and the Secrets of Interpretation is one of the most distinguished tafsir Qur’anic commentary texts among tafsir bi al-ra’y by sound opinion commentaries. This commentary following tafsir bi al-ra’y tradition presents the opinions of the Sahaba, Tabi’un and scholars of Salaf, recitation aspects, grammar, syntax and rhetorical examinations; occasionally discusses the views of faith based and fiqh based sects and sagacious views are supported with rational and traditional evidences; and sometimes scientific tafsir method is applied in the interpretation of cosmologic verses. Anwar al-Tanzil is both a comprehensive and concise commentary since it explains the word of Allah in light of nearly all sciences applied in its time and expresses new views based on the rules of language and rational deductions while having short expressions at the same time. Having dominant characteristics of tafsir bi al-ra’y, Anwar al-Tanzil is also a substantial commentary with certain aspects that are characteristics of tafsir bi al-riwayah. In accordance with tafsir bi al-riwayah by transmission method, depending on the occasion, Quran verses are explained with other verses, hadith or Sahabe words. In addition, narrations of Asbab al Nuzul causes of revelation , Israeli tales and Fadail al-Qur’an Virtue of the Qur’an in relation to the subject are also presented in the book.
TAFSIR BI AL-RIWAYAH BY TRANSMİSSİON METHOD IN AL-BAYDAWI’S ANWAR AL-TANZIL