Hafif pomza, volkanik cüruf ve kazan cüruflu agregalarin darbe mekanik dayanimi - ürün hafif betonun dayanim karakterizasyonu - Tosun, Yıldırım İsmail (TMMOB, Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 2015)
Tatvan pomza, volkanik cüruf ve Şırnak Kazan cüruf agrega numuneleri basınç dayanımı ve darbe shatter dayanımı testine tabi tutulmuş ve ürün hafif betonun mekanik dayanımı irdelenmiştir. -40mm+25mm boyutundaki hafif agrega numuneleri sabit 5kg luk darbe balyoz ağırlığının 500*ϕ80 kovanda düşme etkisi ile ürün boyutunun ufalması ve toz laşması olarak belirlenmiş ve ürün hafif beton blokların basma dayanımı ile kıyaslanmıştır. Böylelikle gözenekli hafif agregaların dayanım değerleri daha önceden 22 adet agrega numunesi ile belirlenmiş ideal dayanım şablonu üzerinde tanımlanmıştır. Bu çalışmada 3 adet hafif agrega numunesinin dayanımları 7,2 den 18,4 MPa çıkmıştır. Darbe shatter dayanım değerleri %38 ile %74 arasında değişmiştir. Hafif beton yapı blokları %50 oranlarında volkanik cüruf, pomza ve taban cürufları ile ayrıca harmanlanmış, ürün betonun dayanımı 28günlük kür sonunda %30 hacim çimento oranında 17,4MPa ulaşmıştır.

The impact shatter strength and compression strength of aggregates of Tatvan pumice, volcanic slag and Şırnak boiler slag were determined and interrelated with the compression strength of regarding leightweight concrete. -40+25mm aggregates are subjected to impact load of 5kg hammer drop at 50cm height in the 500*ϕ80 steel barrel and the results ere discussed with the strength of leightweight concrete. Strength values of aggregates were defined on a drawn pattern previously determined with 22 aggregate rock samples, the strengths of 3 diffrent porous aggregates studied changed from 7,2MPa to18,4MPa. Impact shatter resistance varied between 38% to 74%. The mixtures of volcanic slag and boiler slag aggregates were also investigated in lightweight concrete production. The strength of products at 28 curing period and 30% cement addition reached to17.4 MPa strength.
Impact strength of leightweight pumice, volcanic slag and boiler bottom slag aggregate-characterizatıon strength of leight weight concrete