Sahih-i Müslim'in kitâbü'l-fezâil bölümüne göre Hz.peygamber'in bazı özellikleri - Avcı, Seyit (İstem, 2012)
Her peygamberin kendine mahsus bazı özellikleri, diğerlerinde bulunmayan üstün yönleri vardır. Ama peygamberler içinde Hz. Peygamber in ayrı bir yeri bulunmaktadır. O Hak Teâlâ nın habîbi, insanlığın efendisidir. O kıyamet gününün önderi, şefaat yetkisine sahip olanların ilkidir. O nda diğer peygamberlerde olmayan üstün haller, farklı özellikler vardır. O nun üstün halleri bütün yönleriyle tespit edilmiş, ilgili eserlerde bunlara yer verilmiştir. İmam Müslim in (ö.261/874) el-Câmiu s-Sahîh inde de Hz. Peygamber in hususiyetleriyle ilgili bir takım rivayetler eserin 43. bölümü olan Kitabü l-Fezâil başlığı altında toplanmıştır. Makalede adı geçen bölümde yer alan 46 bab ve 174 hadis içinde doğrudan Hz. Peygam- ber le ilgili olanlardan yararlanılarak O nun sahip olduğu özelliklerin tespitine çalışılmıştır.
Keywords: Soylu; Değerli; Hz. Peygamber; Fazilet; Özellik