Atık lastik sıvısından elde edilen benzin benzeri yakıtın benzin ile karıştırılarak motor performans ve egzoz emisyon üzerindeki etkisi - Ayanoğlu, Abdulkadir; Yumrutaş, Recep; Arpa, Orhan (My University, 2015)
Bu çalışmada, atık lastik sıvısında üretilen benzin benzeri yakıtın (BBY) ve benzin yakıtına (BY) kütlesel olarak 10%, 20%, ve 30% oranlarında BBY ile yapılan karışımının, buji ateşlemeli (BA) motorda performans ve egzoz emisyon karakteristikleri incelenmiştir. Deneylerde, fren torku, güç, ortalama fren efektif basıncı, fren özgül yakıt tüketimi ve ısıl verimlilik parametleri test edilmiştir. Ayrıca, egzoz gaz sıcaklığı, NO, NOx, CO, CO2, ve HC emisyonları analiz edilmiştir. BBY'nin yüzdeliği BY'de artınca güç, fren torku, ortalama fren efektif basıncı ve termal verimlilik artarken fren özgül yakıt tüketimi azalmıştır. BBY oranin karışımda artirilmasiyla, CO2, NOx, NO emisyonları artarken, CO azalmıştır. Ayrıca, HC ve O2 emisyonu artmıştır. Test sonuclarina gore, numuneler problemsiz olarak yanmistir.
Gasoline-like fuel produced from waste tire mixed with gasoline and ıts' affect on engine performance and exhaust emission
Keywords: Atik Lastik Sıvısı; Benzin; Benzin Benzeri Yakıt (BBY); Motor Performansı; Egzoz Emisyonu