Halka Arz İşlemleri ile Yatırımcı Portföyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Balıkçı, Bılen; Tunçel, Mert Baran (My University, 2025)
Şirketlerin sürdürülebilirliğini sağlama ve yüksek finansal giderlerinin mali tablolar ile kazançlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri minimize etme amacı, şirketleri halka arz yoluyla kaynak sağlamaya yönlendirmektedir. Bu çalışmada, Haziran 2012-Şubat 2024 dönemine ait aylık veriler kullanılarak halka arz endeksi (XHARZ) ile yerli ve yabancı yatırımcıların portföy değerleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Fourier nedensellik testi sonuçlarına göre, halka arz endeksi ile yatırımcı portföy değerleri arasında herhangi bir nedensellik ilişkisi tespit edilememiştir. Bu bulgular, yatırımcı portföylerinin yalnızca halka açık şirket hisselerini içermemesi, portföylerin tahvil, emtia ve gayrimenkul gibi farklı varlık sınıflarını da kapsayabilmesi ile açıklanabilir. Ayrıca, Türkiye’de finansal okuryazarlık oranının düşüklüğü, halka arz yatırımlarının kısa vadeli kazanç aracı olarak değerlendirilmesi ve geleneksel yatırım araçları olan altın ve dövize yeniden yönelim gibi faktörlerin de bu sonuçların ortaya çıkmasında rol oynadığı düşünülmektedir. Bu unsurlar, analiz sonuçlarının özgün yapısına ve yatırımcı davranışlarının dinamiklerine ilişkin önemli bilgiler sunmaktadır. Çalışmanın sonuçları, finansal okuryazarlık seviyesinin artırılması ve halka arz süreçlerine ilişkin stratejik düzenlemelerin gerekliliğini de ortaya koymaktadır.
Keywords: Halka arz endeksi; yatırımcı portföyleri; Fourier ADF birim kök testi; Fourier Toda- Yamamoto nedensellik testi.