Sosyal medya, dijital bağımlılık ve siber zorbalık ekseninde değişen aile ilişkileri üzerine bir değerlendirme - Yıldırım, İrfan (Anemon Muş Alparslan Üniversitesi, 2021)
Son dönemlerde dijital teknoloji alanında yaşanan baş döndürücü gelişmeler, günlük hayatın temel rutinlerini, iletişim ve etkileşim biçimlerini, bireylerin hemen her konudaki algı ve yaklaşımlarını derinden etkilemektedir. Farklı seçenekler sunarak birçok alanda kolaylıklar sağlayan internet ve sosyal medya ağları bir takım olumsuzluklara da yol açabilmektedir. Sosyal medya ve internet ağlarında aşırı zaman tüketmek, bireylerin fiziksel, psikolojik ve iletişimsel sorunlar yaşamalarına, siber zorbalıkların hedefi veya faili durumuna gelmelerine neden olmaktadır. Diğer taraftan modernleşme ile birlikte ailenin yapı ve işlevlerinde meydana gelen değişim, internet ve yeni medya platformlarının ortaya çıkmasıyla daha da hızlanmaktadır. Aile kurmaya dair fikirler farklılaşmakta, aile ilişkileri boyut değiştirmekte, toplumun temeli olan aile kurumu birçok yönden değişim ve dönüşüme uğramaktadır. Sosyal medya platformlarının ve internetin aşırı kullanımının aile ilişkileri üzerinde bıraktığı etkilerin yadsınamayacak düzeyde olduğu düşünülmektedir. Buradan hareketle aile ilişkilerini sosyal medya, dijital bağımlılık ve siber zorbalık konuları üzerinden ele almanın ve konuyu etraflıca irdelemenin bir gereksinim olduğu söylenebilir. Çalışmanın amacı, dijital medyanın aile hayatı ve ilişkilerine etkisini ele almak, analiz etmek ve tartışmaktır.

The dazzling developments in the field of digital technology in recent times have profoundly affected the basic routines of daily life, the forms of communication and interaction, and the perceptions and approaches of individuals in almost every subject. Internet and social media networks, which provide convenience in many areas by offering different options, can also cause some negativities. Consuming excessive time in social media and internet networks causes individuals to experience physical, psychological and communicative problems, and to become the target or perpetrator of cyberbullying. On the other hand, the change in the structure and functions of the family with modernization accelerates with the emergence of the internet and new media platforms. Ideas about establishing a family differ, family relations change dimensions, and the family institution, which is the foundation of society, is undergoing change and transformation in many ways. It is thought that the effects of excessive use of social media platforms and the internet on family relations are undeniable. From this point of view, it can be said that it is a necessity to deal with family relations through social media, digital addiction and cyberbullying issues and to examine the issue in detail. The aim of the study is to address, analyze and discuss the impact of digital media on family life and relationships
An evaluation on the changing family relationships on the axis of the social media, digital addiction and cyberbullying
Keywords: Aile; Sosyal Medya; Dijital Bağımlılık; Siber Zorbalık; Aile İlişkileri; Family; Social Media; Digital Addiction; Cyber Bullying; Family Relationships