Eser Kaynaklı Armoni Öğretim Yöntemine İlişkin Uzman Görüşleri - Kalkandelen, Nihat; Albuz, Aytekın (My University, 2025)
Armoni eğitimi; öğrencilerin birlikte tınlayan seslerin birbirleriyle olan ilişkilerini anlamalarını, çözümlemelerini ve yeri geldiğinde eserler üzerinde pratiğe dökerek yorumlamalarını sağlayabilmeyi amaçlayan, müzik eğitiminin önemli yapı taşlarından biridir. Çokseslilik duygusunu geliştirmek, eser analizi yapabilmek, eserleri iyi özümseyebilmek gibi önemli becerilerin geliştirilmesi ise armoni eğitiminin genel hedefleridir. Müzik eğitimi bölümlerinde armoni eğitimi; klasik dört sesli koral şeklinde, soprano veya bass üzerinden uygulanan çalışmalar olarak gerçekleştirilmektedir. Öğrenme sürecinde izlenen bu yol kısmen kompozisyon bölümlerindeki yaklaşımlar ve materyallerle aynıdır. Ancak ders sayısı, hedef ve kazanımlar gibi bölümler arası çevresel faktörlerdeki farklılıklar, metodolojik olarak benzer uygulamaların gerçekleştirilmesini teoride mümkün, uygulamada ise imkânsız hale getirmektedir. Buradan yola çıkarak bu çalışmada; eğitim fakülteleri müzik eğitimi anabilim dallarında uygulanmakta olan armoni eğitiminde, aktif olarak kullanılan klasik yöntemlere alternatif veya destekleyici bir yaklaşım olarak geliştirilmesi planlanan “Eser Kaynaklı Armoni Öğretim Yöntemi”ne yönelik uzmanların bakış açılarının tespit edilmesi ve çıkarımlarda bulunulması amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu; Türkiye sınırları içindeki farklı üniversitelerin eğitim fakültelerinin müzik eğitimi anabilim dallarında görev yapmakta olan, alanında uzman 20 akademisyen oluşturmaktadır. Uzman görüşleri genel anlamda değerlendirildiğinde; armoni eğitimi içinde kullanılan geleneksel yöntemlerin, piyano eserlerinden yardım alınarak gerçekleştirilmesiyle daha yararlı olacağı görüşünün genel olarak ağır bastığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Eğitim; armoni eğitimi; armoni; uzman görüşü; mesleki müzik eğitimi