Döviz Kurları ile BİST Turizm Endeksi Getirileri Arasındaki Volatilite Yayılım Etkisinin Belirlenmesi - Yaman, Serdar; Korkmaz, Turhan (Business and Economics Research Journal, 2020)
Bu araştırmanın amacı döviz kurları ile BİST Turizm Endeksi (XTRZM) getirileri arasındaki volatilite yayılım etkisinin ekonometrik yöntemlerle belirlenmesidir. Bu bağlamda, konvertibilitesi yüksek para birimleri olan USD, EUR, JPY ve GBP ve Türkiye’ye yüksek miktarda turist gönderen bir ülke olan Rusya’nın para birimi olan RUB ile BİST XTRZM getirileri arasındaki volatilite yayılımı çok değişkenli GARCH modellerinden olan Diagonal VECH-GARCH yöntemi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, XTRZM ve Döviz kurlarında volatilitenin sürekli etkilere sahip olduğunu ve volatilite kümelenmelerinin oluştuğunu göstermektedir. Uygulanan Diagonal VECH-GARCH modeli sonuçlarına göre, USD/TRY, EUR/TRY, GBP/TRY ve RUB/TRY kurları ile XTRZM Endeksi getirileri arasında istatistiki olarak anlamlı bir volatilite yayılımı olduğu tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, JPY/TRY ile XTRZM Endeksi getirileri arasında ise volatilite yayılımına ilişkin istatistiki olarak anlamlı bir sonuca ulaşılamamıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, özellikle döviz kurlarındaki oynaklığın artığı dönemlerde XTRZM endeksi getirilerinde de volatilitenin yükseldiğine işaret etmektedir.
Keywords: Döviz Kurları; BİST Turizm Endeksi; Volatilite Yayılımı; MultiGARCH Modeller