BARYUM VE MAGNEZYUM İÇEREN KATILARIN KARBONAT YÜKLÜ ÇÖZELTİLERLE ETKİLEŞİMİ - Ehsani, İlhan; Ehsani, Arman; Obut, Abdullah (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi mühendislik ve mimarlık fakültesi dergisi (online), 2022)
Bu çalışmada, baryum (Ba(OH)2·8H2O ve BaSO4) veya magnezyum (Mg(OH)2 ve MgSO4·7H2O) içeren katıların, bir simitsonit (ZnCO3) cevherinin sodyum hidroksit çözeltilerinde liçi sonrasında oluşan çözünmüş karbonat yüklü çözeltilerle etkileşimi, bu çözeltilerdeki çözünmüş karbonatın katı BaCO3 veya MgCO3 olarak ayrılması amacıyla, X-ışını kırınımı analizleri kullanılarak incelenmiştir. Çözünmüş karbonat yüklü çözeltilerin Ba(OH)2·8H2O ve MgSO4·7H2O katılarıyla etkileşimini takiben, sırasıyla, tek faz olarak BaCO3 ve ana faz olarak Mg(OH)2 içeren katıların oluştuğu gözlenmiştir. Diğer taraftan, BaSO4 ve Mg(OH)2 katılarının yüklü çözeltilerle herhangi bir etkileşime girmediği ve dönüşmeden kaldıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte, çalışılan tüm deneysel koşullar altında, baryum veya magnezyum zinkat fazlarına dönüşümün olmadığı da ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışma kapsamında, toprak alkali baryum ve magnezyum içerikli katıların çözünmüş karbonat yüklü çözeltilerle etkileştirilmeleri sonrasında ilgili karbonat fazlarına dönüşüm özellikleri, bu katıların çözünürlükleri dikkate alınarak tartışılmıştır. Ayrıca, seçilmiş deneyler sonrasında elde edilen bazı dönüşmüş katıların kızılötesi spektrumları ve taramalı elektron mikroskop görüntüleri de bu çalışma kapsamında sunulmuştur.

In this study, the interaction of barium (Ba(OH)2·8H2O and BaSO4) or magnesium (Mg(OH)2 and MgSO4·7H2O) containing solids with dissolved carbonate-loaded solutions formed after leaching of a smithsonite (ZnCO3) ore in sodium hydroxide solutions was investigated using Xray diffraction analyses for the separation of dissolved carbonate as solid BaCO3 or MgCO3 in these solutions. It has been observed that solids containing BaCO3 as a single phase and Mg(OH)2 as a main phase are formed, respectively, following the interaction of dissolved carbonate-loaded solutions with Ba(OH)2·8H2O and MgSO4·7H2O solids. On the other hand, it was determined that BaSO4 and Mg(OH)2 solids did not interact with the carbonate-loaded solutions and remained unconverted. However, no conversion to barium or magnesium zincate phases was also found under all studied experimental conditions. Within this study, the conversion properties of alkaline-earth barium and magnesium-containing solids to their corresponding carbonate phases after interacting with dissolved carbonate-loaded solutions were discussed considering the solubilities of these solids. In addition, infrared spectra and scanning electron microscope images of some converted solids obtained after selected experiments were also presented within the scope of this study.
INTERACTION OF BARIUM AND MAGNESIUM CONTAINING SOLIDS WITH CARBONATE LOADED SOLUTIONS
Keywords: Baryum hidroksit; Doğrudan dönüşüm; Magnezyum hidroksit; Magnezyum sülfat; Barium hydroxide; Barium sulfate; Direct conversion; Magnesium hydroxide; Magnesium sulfate