Dini, ahlaki ve eğitimsel açıdan turizm: akademik bir değerlendirme - Altıntaş, Mustafa Cabir (My University, 2024)
Bu makalede, çağdaş turizmin temel alanları olan etik, teolojik ve eğitimsel boyutları üzerine güncel değerlendirmeler ele alınacaktır. Turizm endüstrisinin etik ve ahlaki yönleri son zamanlarda artarak ilgi bulmaktadır. Ancak çağdaş turizmin doğasında var olan daha derin etik ve ahlaki problemlerin araştırılmasının hâlâ nadiren yapılması üzerine bu araştırma ortaya konulmuştur. Turizm, çoğu yerleşik dünya dininin teolojilerinde de ele alınmamıştır; ancak dini turizm, manevi turizm, inanç turizmi ve helal turizm gibi yeni turistik türlerde farklı teolojik unsurlar ortaya çıkmaktadır. Eğitim boyutu ise inanç ve kültür turizmi ile ilişkilidir ve seyahat yoluyla edinilen bilgi, örgün veya yaşam boyu eğitimin tamamlayıcı bir rolünü üstlenmektedir. Çalışma, turizm alanının etik ve dini alanlarında bazı temeller kazandığı sonucuna varmaktadır, ancak ana felsefi akımlardaki boyutları sınırlı bir kapsama sahipken, yerleşik dünya dinlerinin teolojilerinde eksik kaldığını da vurgulamaktadır. Ayrıca akademisyenlerin turizmin dini, ahlakı ve eğitimsel boyutlarına dair yaptıkları eleştiri ve değerlendirmeleri de irdelemektedir. Bu konuları tartışmak ve aydınlatmak için yeterli tartışma alanlarının bulunmaması, araştırmayı bu alandaki boşluğu doldurmaya yönelik bir çaba ürünü olarak önemli kılmaktadır.
Keywords: Çağdaş Turizm; Dini ve Manevi Turizm; Turizmin Dini ve Etik Boyutları; Turizmin Eğitimsel Boyutlar; Akademi ve Turizm