İbn Asâkir'in hayatı ve Tarihu medineti Dımaşk adlı eserinde hadis kullanma yöntemi - Aksoy, Abdulvahap (My University, 2018)
''İbn Asâkir'in Hayatı ve Tarihu Medineti Dımaşk Adlı Eserinde Hadis Kullanma Yöntemi'' konulu çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın önemi ve konusu, araştırmanın metodu ve kaynaklarını kısaca incelemeye çalıştık. İlk bölümde, İbn Asâkir'in yaşadığı dönem, çevre, siyasi, sosyal ve ilmi durum, hayatı, ailesi ve kişiliği ile eserlerini ayrıntılı bir şekilde incelemeye çalıştık. Bu bölümü ayrıntılı bir şekilde incelememizin sebebi, İbn Asâkir gibi hayatı ve ilmi kişiliği ile örnek bir şahsiyetin, en güzel bir şekilde tanıtılmasına katkıda bulunmaktır. İkinci bölümde ise, İbn Asâkir'in hadis ilmindeki yerini, eğitim öğretim ve ilmi durumunu, hocalarını, akranı olan âlimleri ve öğrencilerini, hadis öğrenimini, Dâru'l Hadis ve İbn Asâkir'inde hocalık yaptığı Dâru'l Hadis en-Nûriyye'yi, en önemli eseri olan Târihu Medineti Dımaşk'ın hadis kaynaklarını ve hadis rivâyetlerinin özelliklerini incelemeye çalıştık. Burada gördük ki İbn Asâkir çok geniş bir çevreden hadis rivâyet etmiştir. İbn Asâkir'in geniş bir çevreden hadis rivâyet etmesinin sebebi, ilmi seyahatlere önem vermesinden kaynaklanmaktadır. Rivâyet ettiği hadislerin senetlerini ayrıntılı bir şekilde vermesi, İbn Asâkir'in ulaştığı hadis âlimlerini tanımamıza yardımcı olmaktadır. Ayrıca İbn Asâkir'in hadis eserleri ile İslam kültür ve medeniyetine sunmuş olduğu katkılarını vermeye çalıştık. Sonuç bölümünde ise, bu çalışmamız ile ulaştığımız kanaatlerimize yer verdik.
Keywords: İbn Asâkir; Hadis; Muhaddis; Târihu Medineti Dımaşk; Dâru'l Hadis en-Nûriyye