Değişen toplumsal yapıda aile - Bayer, Ali (My University, 2013)
Bu çalışma aile yapısında görülen değişimlerin tespiti ve bunların ele alınmasını amaçlar. Toplumun en küçük birimi olarak aile, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi bir takım fonksiyonlarını kaybetmiş ve bunları diğer kurumlara aktarmış olsa da ulusların ve kültürlerin gelişimi için temel araç olmaya devam etmektedir. Toplumun temel bir ünitesi olarak aile bireylerin ve toplumun ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda değişmektedir. Özellikle modern dönemde ailenin yapısı, karı-koca ilişkisi, aile üyelerinin statü ve rollerinde bir takım değişmelere uğramıştır. Bununla birlikte Türk toplumunda olduğu gibi ailenin birey ve toplum için önemi sürmektedir. Dünya çapında ailelerin yapılarında değişmeler yaşanmıştır ve bunlar belirli noktalarda benzerlikler göstermektedir. Modernleşme süreci birçok kültürde aile ilişkilerinde azalmaları da beraberinde getirmiştir. Bu dönemde ebeveynlerin aile ünitesi dışında çalışıp kazanç sağlamaları bir kural haline gelmiştir. Boşanma ve tek ebeveynli çocukların sayısındaki artış gibi aile yapısında görülen dengesizlik korkuya düşürmektedir. Ailenin yapısında görülen bu değişmelere rağmen aile birey ve toplum için birçok önemli fonksiyonunu sürdürmektedir
Keywords: Kadının işgücüne katılması; Aile; Aile yapısı; evlilik; Bireycilik; Türk toplumu; Sosyal değişme