Çukurova koşullarında farklı su düzeylerinin tatlı sorgumun biyokütle verimine ve yem kalitesine etkileri - Dündar, Muarrem; Yücel, Celal; Ünlü, Mustafa; Oluk, Celile Aylin (Derim, 2020)
Araştırma, Çukurova koşullarında farklı su düzeylerinin tatlı sorgumun biyokütle verimine ve yem kalitesine etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada M81-E tatlı sorgum (Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.) çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü deneme alanında 2017 yılında 2. ürün koşullarında (Haziran-Ekim), tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, bitki gelişim dönemleri boyunca 4 farklı sulama suyu düzeyleri, %100 sulama (I1), %75 sulama (I2), %50 sulama (I3) ve %25 sulama (I4) uygulanmıştır. Sulamalar, 7 günlük aralıklarla ölçülen A sınıfı buharlaşma kabı (Class A-pan) değerlerine göre yapılmıştır. Araştırmada, deneme konularına toplam 227.8 ile 479.6 mm arasında sulama suyu uygulanmıştır. Hasat, salkımdaki tanelerin süt-hamur olum arası dönemde yapılmıştır. Biyokütle veriminin saptanmasının yanı sıra hasat edilen bitkiler ile silaj yapılmış olup silaj kalite özellikleri de saptanmıştır. Araştırma sonucunda biyokütle (hasıl) veriminin sulama düzeylerine göre 8733 ile 13300 kg da-1 arasında değiştiği, ayrıca en yüksek verimin I1 ve en düşük verimin ise I4 sulama düzeylerinde gerçekleştiği saptanmıştır. Uygulanan farklı su düzeylerinin, silajların başlıca kalite özelliklerinden olan nötral deterjan lif (NDF), ham protein (HP) oranı, ham kül (HK), kuru madde alımı (KMA) ve nispi yem değeri (NYD) üzerine istatistiki olarak önemli etkide bulunduğu saptanmıştır.
Keywords: Kalite; Yem; Biyokütle; Tatlı Sorgum; Sulama düzeyleri