Biberde yüksek sıcaklık stresi altında potasyum sülfatın kökten ve yapraktan uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri - Ersoy, Lale (My University, 2021)
Küresel ısınma ile gerçekleşen yüksek sıcaklıkların tarımda yetiştiriciliği engelleyebileceği düşünülmektedir. İklimde oluşan değişikliklerden dolayı değişen çevre şartlarına dayanıklı tür ve çeşit geliştirmenin yanında bitkinin dayanıklılığı arttırılmalıdır. Açık ve örtü altı yetiştiriciliğinde en çok üretilen sebzelerden birisi de biberdir. Deneme Şırnak ili idil ilçesinin Çığır köyünde gerçekleştirilmiştir.40 gün arayla iki ayrı dikim yapılmıştır. Gübre olarak potasyum sülfat uygulanmıştır. İlk potasyum gübrelemesi dikimden 30 gün sonra yapılmıştır. Potasyum sülfat (K2SO4), yapraktan (0-1%-2%-3%) ve kökten (0-5-10-20 kg/dekara) uygulanmıştır. Potasyum sülfatın yaprak ve kökten uygulanması ile biber bitkilerinin yüksek sıcaklık stresi altında verim ve kaliteye etkisi araştırılmıştır. Denemede yeşil aksam değerlendirmesi, yapraklardaki klorofil miktarı, yaprak sıcaklığı, yaprak oransal nem içeriği(RWC), yaprak kuru ağırlık oranı, membran zararalanmaları, ölçülmüştür. Ayrıca meyve en ve boyu, ortalama tane ağırlığı, toplam meyve verimi, meyve kuru ağırlık oranı, meyve eti sertliği, pH, meyve et kalınlığı, SÇKM, tohum sayısı, yaprakta (Ca, K, N) ve meyvede makro ve mikro besin elementleri (Ca, K, Mg, N, Cu, Fe, Mn, Zn) konsantrasyonları analiz edilmiştir. Deneme sonucuna bakıldığında potasyum sülfatın yeşil aksam kuru ağırlığını, yapraklardaki klorofil oranını, yeşil aksamda azot(N),K içeriğini arttırmış iken yeşil aksamda Ca değerini azaltmıştır. Meyve kalite parametrelerinden olan meyve eti sertliğini, kalınlığını, kuru madde miktarını, arttırmıştır. Yüksek sıcaklık stresinde %2+yaprak ve 5+toprak uygulaması meyve verimini arttırmıştır. Sonuç olarak yüksek sıcaklık stresi altında uygulanan gübrenin meyve verim ve kalitesini arttırdığı tespit edilmiştir.
Keywords: K2SO4; Verim; Kalite; Capsicum annum; Abiyotik stres; Yüksek sıcaklık