Hakkâri Yöresinden Türkiye Mikobiyotası için İki Yeni Galerina Kaydı - Sadullahoglu, Cemil; Kesici, Sedat; Uzun, Yusuf; Akçay, Mustafa Emre (My University, 2025)
Galerina Earle cinsi, dünya genelinde 300'den fazla türü bulunan, küçük, kahverengi sporlu ve saprotrofik bir cins olarak tanımlanmaktadır. Bu cins, özellikle halüsinojenik Psilocybe türleri ile karıştırılmaktadır. Türkiye'de bugüne kadar 15 türü tespit edilmiştir. 2020 yılında Hakkâri merkez ve Çukurca ilçesinden toplanan makromantar örnekleri üzerinde yapılan arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucunda, Galerina calyptrata P.D. Orton ve Galerina tibiicystis (G.F. Atk.) Kühner türlerinin Türkiye mikobiyotası için yeni kayıt olduğu belirlenmiştir. Bu yeni kayıtlarla birlikte, Türkiye'deki Galerina türlerinin sayısı 17'ye ulaşmıştır. Yeni kayıtlarla ilgili makroskobik ve mikroskobik veriler, makro ve mikro-morfolojilerine ilişkin görseller eşliğinde sunulmuş ve kısaca tartışılmıştır.
Keywords: Türkiye; yeni kayıt; Hakkari; mikobiyota; Galerina