İdil (Şırnak) Bağlarında Salkım Güvesi [Lobesia botrana (Denis & Schiffermüller, 1775) (Lepidoptera: Tortricidaee)]’nin Popülasyon Gelişimi ve Bulaşıklık Oranının Belirlenmesi - Tasmanoğlu, Selman; Ayaz, Tarkan (My University, 2025)
Bu çalışma, 2023 yılında Şırnak ili İdil ilçesine bağlı Öğündük, Haberli, Toklu ve Ulak köylerindeki bağ alanlarında Salkım güvesi (Lobesia botrana) popülasyon gelişimiyle bulaşıklık oranlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Ergin bireylerin izlenmesinde eşeysel çekici feromon tuzakları kullanılmıştır. İlk ergin bireyler 10 Nisan’da Ulak köyü hariç diğer köylerde görülmüş, 17 Nisan itibarıyla tüm alanlarda gözlenmiştir. Son ergin uçuşu 12 Ekim’de gerçekleşmiş ve zararlının doğada yaklaşık 7 ay aktif kaldığı belirlenmiştir. Popülasyon yoğunluğu en yüksek Toklu köyünde (928 adet) tespit edilmiş, bunu sırasıyla Haberli (824), Ulak (423) ve Öğündük (312) köyleri takip etmiştir. Bulaşıklık oranları sırasıyla Toklu’da %35, Ulak’ta %19, Öğündük’te %15 ve Haberli’de %8 olarak saptanmıştır. Salkım güvesinin İdil ilçesinde yılda üç döl verdiği belirlenmiştir.
Keywords: Popülasyon; bulaşıklık; tuzak; salkım güvesi; İdil