Küresel ekonomik krizin reel sektöre etkileri çerçevesinde Türkiye’nin dıs ticaret analizi - Öcal, Fatih Mehmet (Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 2011)
2008 küresel ekonomik krizi, 1929 ekonomik buhranından sonra yaşanan en büyük kriz olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kriz, önce Amerika Birleşik Devletleri (ABD) konut piyasasında başlamış ve sonra finansal sektörün yanı sıra reel sektörü etkisi de altına almıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin dışında bütün dünya ekonomilerini kapsaması nedeniyle küresel bir nitelik kazanan kriz, çeşitli makro ekonomik göstergelerde olumsuz hatta çöküntü durumu yaşatmıştır. Türkiye de bu krizden belli bir ölçüde etkilenmiştir. Reel sektöre yansıyan krizin en önemli etkileri, üretimdeki daralmayla bağlantılı olarak ekonomik büyümede yavaşlama, istihdam oranında ve dış ticaret hacminde azalma şeklinde sayılabilir. Bu çalışma, küresel ekonomik krizin ülkemiz dış ticaretine olan etkilerini analiz etmektir.
Keywords: Küresel Ekonomik Kriz; Dış Ticaret; Reel Sektör; Dış Ticaret Endeksleri; Türkiye