TÜRKİYE’DE EKONOMİK BÜYÜME, ENERJİ TÜKETİMİ VE İTHALAT İLİŞKİSİ - Özkök, Canan Sancar; Polat, Melike Atay (Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 2015)
Bu çalışmada Türkiye’de ekonomik büyüme, enerji tüketimi ve ithalat arasındaki nedensellik ilişkisi 1984- 2011 dönemi için zaman serisi yöntemi ile analiz edilmiştir. GSYH’nın bağımlı değişken, enerji tüketimi ve ithalatın açıklayıcı değişken olduğu modelin birim kök testi sonuçlarına göre seriler I(1) seviyesinde durağandır. Johansen eşbütünleşme testi sonuçlarına göre değişkenler uzun dönemde birlikte hareket etmektedir. Son olarak uygulanan nedensellik testi sonuçlarına göre uzun dönemde enerji tüketimi ve ithalattan GSYH’ya doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi, kısa dönemde enerji tüketimi ve ithalattan GSYH’ya doğru tek yönlü; enerji tüketimi ile ithalat arasında ise çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.
Keywords: Ekonomik Büyüme; Enerji Tüketimi; İthalat; Zaman Serisi Analizi