Molla Hüseyin Bateyî’nin çalışmalarında Kur’ân’ın kaynaklığı üzerine - Aktaş, Mehmet Nurullah (My University, 2015)
Şırnak’ın yetiştirdiği önemli ilim adamlarından Molla Hüseyin Bateyî, 1680-1760 yıllarında yaşamıştır. Medreselerde eğitimini tamamlayarak Hakkâri Meydan Medresesinde müderrislik yapmıştır. Bateyî, elimizde mevcut bulunan en eski Kürtçe Mevlid-i Şerifyle nâm salmıştır. Münacaât ve naat içerikli şiirlerin yanı sıra aşk ve sevgi ile ilgili manzum eserler de kaleme almıştır. Bu makalede, Bateyî’nin gerek Mevlid-i Şerif’te gerekse diğer çalışmalarında Kur’ânî temalar ve Kur’ân’dan yaptığı iktibaslar ele alınmış; Kur’ân’a ve Ulûmu’l-Kur’ân’a olan vukûfyeti, Kur’ân’da zikri geçen bir kısım meseleleri ele alış biçimi tespit edilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Kaside; Mevlid; Tefsir; BUlûmu’l-Kur’ân; Bateyî