Fatih Köse, İstanbul Halvetî Tekkeleri, İstanbul: İFAV,2012, 496 s. - Acer, Abdurrahman (Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi, 2012)
Tasavvufî bilginin amele aksettirilmesiyle teşekkül eden tasavvufî hayâtın dinamik bir şekilde yaşandığı müesseseler olan tekkeler, târih boyunca pek mühim fonksiyonlar icrâ etmiştir. Tasavvufî husûsiyetlerine ilâveten tefsir, fıkıh, hadis gibi an’anevî dînî ilimlerin tedrîsi, hat ve mûsikî gibi güzel sanatların icrâ edilmesi, mîmârî yapıları, birtakım sosyal hâdiselerde merkezî rol üstlenmeleri ve bilhassa Osmanlı ilim ve ictimâî hayâtını besleyen medrese ve câmilerle birlikte üç ana damardan biri olmaları gibi husûsiyetlerinden dolayı tekkeler muhtelif açılardan birçok farklı disiplinin araştırmalarına mevzû olmuştur.
Keywords: Fatih Köse; Tasavvuf; İstanbul Halvetî Tekkeleri