Bağlarda yaprak alma sıklığının bitki gelişimi, verim ve bazı tane özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması - Sezgin, Hasan (My University, 2021)
Bu araştırma, 2020 yılı gelişme döneminde Mardin ilinin Midyat ilçesinde belirlenen bağda gerçekleştirilmiş ve denemede materyal olarak mahalli üzüm çeşitlerinden Marzone kullanılmıştır. Araştırma; "Tesadüf Blokları" deneme desenine göre 4 tekerrürlü, 4 muameleli (dönem) (0, 3, 5 ve 7 defa) ve her muamelede 5 adet olmak üzere toplamda 80 adet omca üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada; gelişme gücü birbirine yakın ve sağlıklı omcalardan 3 dönem yaprak toplanırken kontrol (şahit) asmalarından yaprak alınmamıştır. Bağda çiçeklenme sonrası ilk yaprak hasadı yapılmış, 7-10 gün arayla hasat zamanına kadar sürgün üzerinde uçtan itibaren olgun yaprağın 2/3 büyüğüne erişen 4. 5. ve 6. yaprakların tamamı toplanmış, ancak salkımların üstündeki 2 yaprak ile şekil, renk ve bütünlüğünü kaybetmiş uygunsuz yapraklar toplanmamıştır. Asmalarda tepe alma ve uç alma ise yapılmamıştır. Omcalardan yaprak almanın omca gelişimi, ürün verim ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek üzere, laboratuarda şırada suda çözünebilir toplam kuru madde, toplam asit, pH şıra randımanı, gelişme, verim ile ve salkım ve taneye ilişkin özellikler incelenmiştir. Eldeki verilerin değerlendirilmesine göre, yaprak alma sıklığı gelişme, ürün verimi, salkım ve bazı tane özellikleri üzerinde istatistiki olarak bir fark oluşturmamıştır.
Keywords: Bağ; Üzüm; Yaprak alma