Menkul kıymet borsaları üretime ne derece katkıda bulunuyor? Gelişmekte olan ülkelerden kanıtlar - Sökme, Ferhat Şirin (Dumlupınar Üniversitesi, 2021)
Menkul kıymet borsalarının ülke ekonomilerine katkısı farklı göstergeler üzerinden literatürde ölçülmektedir. Zira menkul kıymet borsaları temel olarak ekonomide yatırımların gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan fonların toplanması ve yatırımlara kanalize edilebilmesini sağlamaktadır. Bu anlamda menkul kıymet borsaları, finansal sistemin önemli bir parçası haline gelmektedir. Bu çalışmada finansal sistemlerinin de kendileri gibi gelişme potansiyeline sahip olan gelişmekte olan ülke ekonomilerinde, menkul kıymet borsalarının hacimsel olarak, ilgili ekonomilerin endüstriyel üretimlerine etkileri incelenmektedir. Bu bağlamda Brezilya, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika, Rusya ve Türkiye ekonomilerine ait veriler gelişmiş panel veri analiz metotları ile incelenmektedir. Sonuçlar göstermektedir ki, ülkeler grup olarak değerlendirildiğinde borsa işlem hacimlerindeki artışlar, sanayi üretimini etkilemektedir. Ülke bazında değerlendirmeler de ise Brezilya ve Rusya’da bu durumun geçerli olduğu görülmektedir.
How much do the stock exchanges promote productıon? Evıdence from developıng countrıes
Keywords: Borsa işlem hacmi; Sanayi üretim endeksi; Gelişmekte olan ülkeler